Az autóhitelek buktatói

Az autóhitel felvétele, mint minden más hitel felvétele is, természetesen hordoz magában bizonyos veszélyeket. Pontosabban egyetlen veszélyt: hogy az adós nem tudja visszafizetni a hitelét, vagy legalábbis megcsúszik a hitelfizetéssel.

Ennek az oka nem feltétlenül az, hogy az adóst kirúgják a munkahelyéről vagy megszűnik a munkaadója, tönkremegy a vállalkozása stb., vagy bármilyen oknál fogva kevesebb pénz folyik be a kasszába, és nem tudja kifizetni a havi törlesztéseket. Az autóhitel bedőlésének számos oka lehet. Nézzük meg, milyen veszélyek leselkednek ránk, hogyan juthatunk el odáig, hogy nem tudjuk megfizetni a havi törlesztést, és hátralékot halmozunk fel.

Szervizköltségek: nem elhanyagolható kiadásokat jelentenek a szervizköltségek. Ismét csak azt mondhatjuk: ha a kasszát teljesen kimeríti a 30 000 forintos havi törlesztés, jóval alá lőjük be a hitelünket. A szervizdíj biztos kiadás, 100%, hogy az autónkra költeni kell. Ha minden megtakarításunkat elveszi a havi törlesztés, nem fogjuk tudni kifizetni az olyan szervizeket sem, amelyek nélkül az autó tönkremegy vagy életveszélyessé válik a használata. A féktárcsákat stb. cserélni kell, a motor forgó-kopó alkatrészeit úgy szintén. Az olajat, légszűrőt, olajszűrőt is cserélni kell adott időszakonként, nem is beszélve a vezérműlánc lecseréléséről, amelyen végképp nem lehet spórolni, hiszen egy elszakadt vezérműlánc miatt ripityára törik a motor, és búcsút mondhatunk az autónak. Legjobb, ha autóvásárlás előtt megkérdezünk egy szervizt, hogy tapasztalatuk szerint melyik autómárka és melyik típus fenntartása a legolcsóbb, illetve kérdezzünk rá arra is, hogy álmaink autójával kapcsolatban milyen tapasztalataik vannak. Itt két kérdésre is várjuk a választ. 1.: mennyire tartósak a kocsiba beépített alkatrészek, milyen sűrűn kell őket cserélni; 2.: milyen drágák az alkatrészek?

Váratlan kiadások: nos igen, ha fel lehetne készülni a váratlan kiadásokra, akkor azok nem váratlan kiadások lennének. De ha a kassza minden hó végén üres, akkor vajon mi lesz, ha pénzt kell kiadni, mert elkopott az ablaktörlőlapát, kőfelverődés miatt megrepedt (esetleg kitört) az ablak, kilyukadt/leszakadt a kipufogó, kilyukadt a gumi, leesett/eltűnt a rendszámtábla, kitört a fényszóró/hátsó lámpablokk stb.

Átírás: az autó tulajdonjogának átírása is pénzbe kerül, eredetiségvizsgálat is kell, szóval ha egy autó 1 000 000-ba kerül, akkor rögtön rá is számíthatunk még néhány 10 000 forint járulékos költséget – már rögtön a vásárlásnál. Ne feledjük, hogy az átíratásra nagyon kevés időnk van, ezért nincs idő arra, hogy a kocsi árának/kezdőrészletének kifizetése után húzzuk az időt a több tízezer forintos átírás stb. megfizetésére. Ha ugyanis nem cselekszünk elég gyorsan, még több tízezer forint büntetést is ki fognak szabni ránk.

Műszaki vizsga, biztosítás, üzemanyagköltség: ezek egészen jól kalkulálható adatok. A hitel felvétele előtt is tudhatjuk, hogy mennyi lesz a biztosítás, mennyibe kerül egy műszaki vizsga, és hogy ezt hány évente kell megejteni. Akinek még soha nem volt autója, az nem tud az üzemanyagköltséggel kalkulálni, de ismételten elmondjuk: soha ne próbáljunk még addig sem nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Mindig legyen tartalékunk, mert egyáltalán nem tudhatjuk, hogy milyen kiadások várnak ránk.

A fenti listából kissé úgy tűnhet, mintha autót venni nagyobb felelősség lenne, mint gyermeket nevelni vagy egy cégbirodalmat igazgatni. Ennek ellenére hazánkban több millió autót használtak a korábbi generációk, és használunk mi is napról napra. A hitelfelvétel és egy autó fenntartása nem ördöngösség, de mindenképpen körültekintő mérlegelést igényel.

Nehéz azt mondani ma, amikor mindenkinek van autója, aki akar, hogy „kedves ügyfelünk, inkább fontolja meg, hogy kisebb vagy öregebb autót vesz, sőt azt is fontolja meg, hogy talán mégsem vesz autót most, inkább csak később”, mivel a jármű munkaeszköz is lehet, vagy előfordulhat, hogy valakinek valamilyen okból elengedhetetlen, hogy legyen egy autója. Ezzel együtt mégis úgy véljük, ha nem 100%-ig biztos abban, hogy bírni fogja az autózással kapcsolatos kiadásokat, inkább ne vegyen autót. Tanuljon mások hibáiból, figyelmeztesse önt a felelőtlen hitelfelvétel katasztrofális következményeire a visszavett kocsik tömege.

Telefonszámunk: 06706089363