Autólízing

Az autólízingelés a hitelfelvételnél előnyösebb autófinanszírozási lehetőség. Ennek ellenére Magyarországon nem túl népszerű, sőt mondhatjuk, hogy méltatlanul háttérbe szorult és szorul még ma is.

A lízingeléssel kapcsolatban talán az lehet a legfontosabb ellenérzés, hogy a lízingelt autót a lízingbe vevő „csak” használja, de valójában a lízingszerződés lejártáig nem kerül a tulajdonába – miközben az autóhitelre vett autó már az első naptól valóban a tulajdonos birtoka lesz.

Ennek az ellenérzésnek valójában semmilyen racionális alapja nincs. Ha az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, a bank ugyanúgy elveszi az autóját, ahogyan a lízingcég visszaveszi a járművet, ha a lízingelő hosszabb időn át nem megfelelően fizeti a lízingdíjat. Az autólízingnek azonban olyan előnyei vannak, amelyek éppen azt teszik lehetővé, hogy a lízingelő ne kerüljön kényes helyzetbe, és ne jusson el odáig, hogy megcsúszik a lízingdíj befizetésével.

Emellett az autólízing nem magánszemélyek számára az egyetlen lehetséges megoldás. Miközben magánszemély vehet fel hitelt is, vállalkozások csak lízingelhetnek – ezért a megkötésért cserébe viszont kiváló feltételekkel tudnak lízingszerződést kötni. A vállalkozások nem csupán azáltal nyernek, hogy autólízing szerződést kötnek, de rájuk a magánszemélyekre érvényes lízingelési feltételeknél jobb kondíciók érvényesek.

Autólízing feltételek

Először lássuk, hogy a magánszemélyek milyen feltétellel köthetnek lízingszerződést. A futamidő 12 és 84 hónap közt változhat (vagyis 1 évtől 7 évig terjedhet). A lízingszerződéssel finanszírozható új vagy használt autó megszerzése is. A legkisebb lízingösszeg 300 000 forint. A lízingelt autó árának (eurotax szerint) el kell érnie az 500 000 forintot. Az önerő forintalapú autólízing esetén 20%, euróalapú lízing esetén 35% (vagyis 5%-kal kevesebb, mint a hiteleknél). Az autó életkora a lízingszerződés lejártakor nem haladhatja meg a 12 évet (esetleg, egyedi elbírálás alapján a 15 évet).

Vállalkozások ezzel szemben a következő, kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez. A futamidő maximuma nem 84 hónap, hanem 96 hónap, vagyis 9 év. A lízingszerződés tárgya ebben az esetben is lehet használt autó vagy új autó. A legkisebb összeg, amelyet a lízingbe adó megfinanszíroz, 300 000 forint. A lízingelni kívánt autó értékének el kell érnie az 500 000 forintot. Az autó értékét nem a piaci árak alapján határozzuk meg, hanem objektív pontozással (márka, típus, futott km, életkor). Az autólízing önereje (ezt lízingelés esetén első lízingdíjnak hívják, hiszen befizetésével már elkezdődik a lízingelés) jóval kedvezőbb, mint a magánszemélyeknek kínált önerő: vállalkozások forintalapú és euróalapú lízingnél is már 20% önrésszel (első lízingdíjjal) lízingszerződést köthetnek. Az autó életkora a lízingszerződés lejártakor általában maximum 12 év lehet, de bizonyos esetekben megengedhető a 15 év is.

Ha bármilyen további kérdése lenne az autólízinggel kapcsolatban, hívja munkatársainkat. Ha előzetesen szeretne tájékozódni a lízingelés lízingdíjáról (azaz a havi „törlesztés” összegéről), először használja az autólízing kalkulátort. Kollégáink kiszámolják Önnek a havi összeget. Természetesen szívesen segítünk önnek bármilyen, a hitelezéssel kapcsolatos kérdés, probléma megoldásában, megválaszolásában.

Telefonszámunk: 06706089363