Autólízing

Az autólízingelés a hitelfelvételnél előnyösebb autófinanszírozási lehetőség. Ennek ellenére Magyarországon nem túl népszerű, sőt mondhatjuk, hogy méltatlanul háttérbe szorult és szorul még ma is.

Autólízing kalkulátor

Az itt található autólízing kalkulátor segítségével kiszámoltathatja hitele várható törlesztőrészleteit:

Kalkulátor

A lízingeléssel kapcsolatban talán az lehet a legfontosabb ellenérzés, hogy a lízingelt autót a lízingbe vevő „csak” használja, de valójában a lízingszerződés lejártáig nem kerül a tulajdonába – miközben az autóhitelre vett autó már az első naptól valóban a tulajdonos birtoka lesz.

Ennek az ellenérzésnek valójában semmilyen racionális alapja nincs. Ha az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket, a bank ugyanúgy elveszi az autóját, ahogyan a lízingcég visszaveszi a járművet, ha a lízingelő hosszabb időn át nem megfelelően fizeti a lízingdíjat. Az autólízingnek azonban olyan előnyei vannak, amelyek éppen azt teszik lehetővé, hogy a lízingelő ne kerüljön kényes helyzetbe, és ne jusson el odáig, hogy megcsúszik a lízingdíj befizetésével.

Nálunk nincs szerződéskötési díj, ezzel rögvest megspórolhat akár 50-100.000 forintot!

Emellett az autólízing nem magánszemélyek számára az egyetlen lehetséges megoldás. Miközben magánszemély vehet fel hitelt is, vállalkozások csak lízingelhetnek – ezért a megkötésért cserébe viszont kiváló feltételekkel tudnak lízingszerződést kötni. A vállalkozások nem csupán azáltal nyernek, hogy autólízing szerződést kötnek, de rájuk a magánszemélyekre érvényes lízingelési feltételeknél jobb kondíciók érvényesek.

A szolgáltatás általános jellege, az Operatív lízing esetében, a Polgári Törvénykönyv szerinti határozott idejű bérlet, amely kiterjedhet az eszköz üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokra is. A szolgáltatás ÁFA törvény szerinti (speciális) jellege a szolgálatnyújtás, ahol az eszköz tulajdonjoga a lízingbeadónál marad, vagyis lízingbevevő általi tulajdonszerzés a futamidő végén sem lehetséges.
Az autólízing feltételei sokkal kedvezőbbek, mint az autóhitelé, hiszen kisebb a kockázata a bankok számára. A különbség ugyebár az, hogy ha valaki hitelre szeretne autót, ott egyből ő lesz a tulajdonos, lízingnél pedig csak akkor, ha lejár a futamidő.
Lízingelne, de nincs tisztában az ehhez szükséges feltételekkel? Íme néhány alapvető információ arról,hogy tisztában legyen azzal, hogyan is működik egy autólízing.
A finanszírozó megvásárolja azt a gépjárművet, amit a vevő megvásárolni szeretne, amit rendszeres havi díj előírása mellett a lízingbevevő rendelkezésére bocsájt. A gépjármű a finanszírozó tulajdonában van, de a vevő könyvelésében szerepel, és a vevő lehetősége az értékcsökkenés leírás is.
Sokak számára a hitel és a lízing szinte szinonimaként létezik, főként, ha még sosem vásároltak semmit hitelre, és nem mozognak otthonosan a pénzügyek világában. Ha autóvásárlás előtt állunk, és nem rendelkezünk a megfelelő pénzösszeggel, hogy készpénzben kifizessük a gépkocsit, felmerül a hiteligénylés is, mint lehetőség.
A vállalkozás, ahol majdnem fél éve dolgozom ügyintézőként, nagyon gyorsan és nagyon dinamikusan fejlődik. A válság ellenére a cég bevételei nőnek, és a vezetőség a különböző fejlesztések mellett ukázba adta az autópark bővítését is.
Autólízinget magánszemélyek és vállalkozások is igényelhetnek, azonban ez a finanszírozási forma napjainkban inkább a cégek esetében népszerű; ebben közrejátszik az is, hogy a vállalkozások csak a lízinget választhatják a hasonló finanszírozási módszerek közül, és a magánszemélyek nagy része nincs pontosan tisztában a lízing és a hitel közötti különbséggel.
Nincs mindenki tisztában azzal, hogy az autólízing és az autóhitel között jelentős különbség van. Olyan ez, mintha egy albérletről és egy lakás hitellel történő megvásárlásáról beszélünk. Autóhitelt csak magánszemély vehet fel, lízinget ezzel szemben vállalkozások és magánszemélyek is igényelhetik.
Nem túl népszerű, sőt, nem is túl ismert autófinanszírozási módszer Magyarországon az autólízing. Ennek talán az egyik legfontosabb oka az, hogy hazánkban szeretnek inkább azért fizetni az emberek, ami teljes mértékben az ő tulajdonukban marad (saját lakás szemben az albérlettel).
Az Autóhitel Centrumnál tapasztalt, sokéves rutinnal rendelkező munkatársak dolgoznak, akik nemcsak az autóhitelezésben, hanem a lízingelés ügymentében is kiváló tanácsadói az új és régi ügyfeleknek. Az, hogy mi is maga az autólízingelés, sokan nem tudják pontosan, illetve alapvető keveredések vannak a lízing és a hitel fogalma kapcsán.

További autólízinggel kapcsolatos híreink az Archívumban találhatók.

2012-től mind magánszemélyeknek, mind vállalkozóknak, vállalkozásoknak elérhető a nyíltvégű pénzügyi lízing termék kínálatunkban. Tegyen egy próbát, olvassa el a tájékoztatót, milyen előnyökkel járhat, ha a nyíltvégű pénzügyi lízing mellett teszi le a voksát!

Autólízing feltételek

Először lássuk, hogy a magánszemélyek milyen feltétellel köthetnek lízingszerződést. A futamidő 12 és 84 hónap közt változhat (vagyis 1 évtől 7 évig terjedhet). A lízingszerződéssel finanszírozható új vagy használt autó megszerzése is. A legkisebb lízingösszeg 300 000 forint. A lízingelt autó árának (eurotax szerint) el kell érnie az 500 000 forintot. Az önerő forintalapú autólízing esetén 20%, euróalapú lízing esetén 35% (vagyis 5%-kal kevesebb, mint a hiteleknél). Az autó életkora a lízingszerződés lejártakor nem haladhatja meg a 12 évet (esetleg, egyedi elbírálás alapján a 15 évet).

Vállalkozások ezzel szemben a következő, kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hitelhez. A futamidő maximuma nem 84 hónap, hanem 96 hónap, vagyis 9 év. A lízigszerződés tárgya ebben az esetben is lehet használt autó vagy új autó. A legkisebb összeg, amelyet a lízingbe adó megfinanszíroz, 300 000 forint. A lízingelni kívánt autó értékének el kell érnie az 500 000 forintot. Az autó értékét nem a piaci árak alapján határozzuk meg, hanem objektív pontozással (márka, típus, futott km, életkor). Az autólízing önereje (ezt lízingelés esetén első lízingdíjnak hívják, hiszen befizetésével már elkezdődik a lízingelés) jóval kedvezőbb, mint a magánszemélyeknek kínált önerő: vállalkozások forintalapú és euróalapú lízingnél is már 20% önrésszel (első lízingdíjjal) lízingszerződést köthetnek. Az autó életkora a lízingszerződés lejártakor általában maximum 12 év lehet, de bizonyos esetekben megengedhető a 15 év is.

Ha bármilyen további kérdése lenne az autólízinggel kapcsolatban, hívja munkatársainkat. Ha előzetesen szeretne tájékozódni a lízingelés lízingdíjáról (azaz a havi „törlesztés” összegéről), először használja az autólízing kalkulátort. Kollégáink kiszámolják Önnek a havi összeget. Természetesen szívesen segítünk önnek bármilyen, a hitelezéssel kapcsolatos kérdés, probléma megoldásában, megválaszolásában.

2007-2018 © Autóhitel Centrum - autohitelcentrum.hu - Minden jog fenntartva!
Email: | Teljeskörű, országos autóhitel ügyintézés
Bezárás Kapcsolatfelvétel